Tóth Krisztina költő, író, műfordító

Fotó: Bulla Bea     

PÁRDUCPOMPA képekben XXVIII. – Domány Vanda története és fotói

Categories: Egyéb
Tags: No Tags
Comments: No Comments
Published on: 2017-08-26

„Egész nyáron lesben álltam párducmintás plédek, fürdőruhák, és egyéb holmik gazdáira várva. Időről-időre üldözőbe is vettem közülük néhányat, de végül a felkínálkozó prédák közül egyik sem fogott meg igazán. A héten a Balatonnál töltöttük az idei utolsó nyaralásunkat, de itt sem bújt elő a várva várt párducom.
Utolsó nap, utolsó strandolás, a párduc még mindig sehol. Utoljára még tettem egy kört a parton, hátha becserkészem a vadat, de nem találtam semmit. Ha nem, hát nem, gondoltam, és ezzel le is tettem a dologról.

Délután 4 óra, puha fény és jóleső meleg. A csomagtartó felpakolva, mindenki útra kész, átszellemülve búcsúzkodunk alkalmi fészkünktől. Én még utoljára ellenőrzöm, hogy minden ajtót és ablakot bezártunk-e. Az ebédlőbe lépve furcsa zajra leszek figyelmes. Óvatosan közelebb lépek a teraszajtóhoz, és finoman végigfürkészem a szobát. Itt van a párduc. Néhány pillanatig farkasszemet nézünk egymással. Ám alighogy megmutatja magát, máris menekülőre fogja az állat, én meg fejvesztve nyúlok a telefonomért, hogy valamilyen bizonyítékot azért mégiscsak szerezzek a nem mindennapi trófeámról. A vadállat izeg-mozog, fél tőlem szegény, sehogy sem akar összejönni ez a fotó. Azon gondolkodom, hogyan engedhetném vissza a vadonba anélkül, hogy baja esne. Közben beviharzik a szobába az unokahúgom, és rögtön a segítségünkre siet. Gondoskodó mozdulatokkal a tenyerébe veszi, az űzött vad nála ernyedten megpihen, és a szemünk párducpompában fürdik.”

Az utcákon, tereken, aluljárókban, kávézókban. Az orvosi rendelőben vagy a tejboltban. Észrevétlenül elcsent pillanatokban. Egy anyag, egy minta, egy darab élet.
Ha szembe jön veled, fényképezd le, és küldd el a fotót a névjegyben szereplő e-mail címre!
A legjobb képeket kiposztoljuk, a pályázat nyertese pedig dedikált tárcakötetet kap ajándékba egy finom kávé mellett.

Welcome , today is vasárnap, 2019-05-19